Indvandrerkritisk sejrherre er klar til nyvalg i Sverige

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna blev den helt store triumfator ved Sveriges valg til Riksdagen med 12,9 procent af stemmerne, og dagen efter fastslår partileder Jimmie Åkesson, at den store støtte kan betyde nyvalg inden længe.

Det siger han i et interview med nyhedsbureauet TT.

- Det kan jo ende sådan. Nu har vælgerne ikke givet nogen af blokkene deres egen majoritet. Det er svage regeringsmuligheder, vi ser nu. Det kan til sidst ende der, siger partilederen med henvisning til et eventuelt nyvalg.

Da det stod klart, at den rødgrønne blok ville blive større end de fire borgerlige partier i Alliansen, erklærede lederen af Socialdemokraterna, Stefan Löfven, sig parat til at danne en ny regering, men det kan blive noget af en udfordring med det brogede valgresultat.

De rødgrønne står nemlig med et overordentligt svagt regeringsmandat, så de er nødt til at indlede et samarbejde med et eller flere borgerlige partier i Riksdagen.

Den 35-årige Åkesson, der nu er leder for Sveriges tredjestørste parti, forventer imidlertid, at det i første omgang nok skal lykkes Stefan Löfven at danne regering.

- Nu tror jeg, man vil lykkes med det på baggrund af signalerne hos de pågældende partier, men efterfølgende skal man også kunne styre landet i fire år. Det kan blive sværere, siger han.

Åkesson fortæller, at han efter valgnatten ikke har fået meget søvn.

- Jeg burde have sovet godt, men der er meget, der snurrede i hovedet i nat. Det var jo en dejlig aften for os, siger han.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip