Ingen fred hvis kravet på fredsmøde er Assads afgang

Hvis kravet ved de kommende fredsforhandlinger er, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal træde tilbage, så bliver der ikke nogen aftale.

Det siger den syriske udenrigsminister, Walid al-Moualem, lørdag to dage før et møde med den syriske opposition er planlagt til at finde sted i Genève i Schweiz.

- Vi vil ikke tale med nogen, som ønsker at diskutere præsidentembedet. Bashar al-Assad er den røde linje og er det syriske folks eje, siger han på et pressemøde i Damaskus.

Det bliver omgående kritiseret af den største alliance af oppositionspartier, HNC.

- Jeg mener, han hamrer det sidste søm i Geneves ligkiste, siger Monzer Makhous fra HNC.

- Moualem stopper Genève, før det er kommet i gang, mener han.

Moualem fortæller på pressemødet, at den syriske delegation vil møde op i Genève søndag, men at den kun vil vente 24 timer på den syriske opposition.

- Vores delegation vil tage afsted til Genève i morgen. Vi vil vente i 24 timer, og hvis der ikke er nogen dér, så vil vi vende hjem, siger han.

Den sidste runde forhandlinger mellem regeringen og HNC brød sammen i sidste måned.

Dengang ankom HNC halvandet døgn efter den syriske regeringsdelegation. Begge parter har denne gang indvilget i en ny runde indirekte forhandlinger fra mandag.

FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, sagde fredag, at med forhandlingerne starter nedtællingen til FN-overvågede præsident- og parlamentsvalg i Syrien om halvandet år.

Men Moualem afviser det vredt og siger, at Mistura "har ingen ret" til at diskutere fremtidige præsidentvalg.

USA's udenrigsminister, John Kerry, sagde tidligere lørdag, at han tror mødet i Genève bliver til noget, selv om der er tegn på, at den syriske regering bryder den igangværende våbenstilstand. Men han advarer Assad.

- Assad-regimet kan ikke bruge denne proces som en måde til at udnytte situationen, når andre i god tro forsøger at holde sig til den. Og der er en tålmodighedsgrænse, hvad det angår, forklarer han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip