Ingen meldinger om dødsfald efter tyfon i Filippinerne

Tyfonen Hagupit har ødelagt adskillige huse og efterladt millioner af filippinere uden strøm, efter at den tidligt søndag lokal tid gik i land i den østlige del af Filippinerne.

Men meget tyder alligevel på, at det hårdtprøvede land slipper relativt billigt fra mødet med de store naturkræfter i denne omgang.

Foreløbig er der ingen meldinger om omkomne, men myndighederne understreger, at de ikke kan få kontakt med nogle af de fjernest beliggende områder, som Hagupit har fejet ind over.

Derudover er stormen langt fra overstået endnu, da den bevæger sig meget langsomt hen over de hundredvis af øer, som Filippinerne udgøres af.

Da Hagupit gik i land på den østligste del af øen Samar tidligt søndag, var det med vindstød på op til 210 kilometer i timen, hvilket gør det til den kraftigste tyfon i landet i år. Dermed overgår den også en tyfon, der i juli ramte landet og dræbte flere end 100 personer.

- Bliktage rives af huse, træer vælter, og der er en del oversvømmelse, lød det fra Stephany Uy-Tan, borgmester i Catbalogan, den største by på Samar, kort efter, at Hagupit var gået i land.

Af frygt for en gentagelse af sidste års supertyfon Haiyan, der kostede flere end 7000 mennesker livet, har regeringen stået bag en masseevakuering forud for tyfonen.

Over 700.000 personer er blevet evakueret til kirker og skoler, der kan give mere ly og sikkerhed end de midlertidige hjem - mange bygget af palmetræ - som blev opført, efter at Haiyan smadrede hele byer sidste år.

En af de byer er Tacloban, der mistede flere end 6000 af sine indbyggere i tyfonen. Men også her forlyder det, at skaderne ikke bliver lige så omfangsrige denne gang.

- Der er et kollektivt suk af lettelse. Den umiddelbare vurdering er, at der ikke er nogen omkomne. Vi har været bedre forberedt efter Yolanda, siger viceborgmester i byen, Jerry Yaokasin, der bruger det lokale navn for Haiyan.

Filippinerne bliver ramt af omkring 20 store storme hvert år.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip