Institut mod tortur frygter at isolation skader 15-årig

Det kan have alvorlige konsekvenser, at Retten i Holbæk har valgt at forlænge den periode, en 15-årig pige fra Kundby skal sidde varetægtsfængslet i isolation.

Retten afgjorde tirsdag, at pigen, som blev fængslet 14. januar, skal være isoleret frem til 9. februar - altså lige knap tre uger.

Men selv kortere tid i isolation kan påvirke den unge pige voldsomt, siger psykolog og afdelingschef i Dansk Institut Mod Tortur, Dignity, David Oehlenschläger.

- En 15-årig pige har hverken alderen eller muligheden for at kunne forstå sin situation. Det kan være svært at modstå det pres, man kommer under i en isolationsfængsling, og i den situation kan få uger godt være lang tid, siger han til Ritzau.

Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer, mens andre medier erfarer, at hun desuden også mistænkes for at billige terror.

Efter at det var blevet besluttet, at pigen fortsat skal sidde i isolation, sagde dommeren ved Retten i Holbæk, at hun "føler sig tryg" ved de forhold, pigen er fængslet under.

- Jeg har fået beskrevet de forhold, som hun sidder fængslet under, og jeg føler mig tryg ved de forhold, sagde hun til de fremmødte journalister.

Og det er naturligvis vigtigt at tage højde for, hvordan den 15-årige pige oplever det og tackler situationen, siger David Oehlenschläger. Men det ændrer ikke ved, at han er yderst betænkelig ved situationen.

- Ved isolationsfængsling er der ikke en umiddelbar form for skade. Det sætter ind over tid, og det er ikke sikkert, at hun kan overskue de konsekvenser, siger han.

Fra Børnerådets formand, Per Larsen, lyder der dog en anerkendelse af, at der kan være kriminalsager så alvorlige, at myndighederne ikke har nogen anden mulighed end at fængsle i isolation - selv når der er tale om børn.

David Oehlenschläger henholder sig dog til, at FN direkte har anbefalet, at Danmark afskaffer brugen af isolation af børn.

- Når vi taler børn, er jeg ikke sikker på, at vi kan overskue konsekvenserne, eller hvornår vi overtræder grænserne og kommer ud på en glidebane, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip