Institutioner kan tilbageholde unge i akutte situationer

Døgninstitutioner kan godt tilbageholde unge, hvis personalet er overbevist om, at de er ude på et skråplan og til fare for sig selv eller andre og for eksempel vil sniffe lightergas eller slå nogen ned.

Det fortæller kontorchef i Københavns Kommunes socialforvaltning, Poul Ertner.

Natten til lørdag blev den tidligere folketingspolitiker Naser Khaders datter overfaldet af to 14-årige piger fra en af kommunens døgninstitutioner.

Men ifølge Poul Ertner var der op til overfaldet ingen grund til at tro, at de to piger ville være til fare for andre eller sig selv. Derfor brugte personalet ikke de muligheder, det har for med magt at forhindre de unge i at gå ud om natten.

- Det skal hele tiden afvejes i forhold til, at vi skal bruge så lidt magt som overhovedet muligt. Det er jo ikke gode historier, der er på institutionsområdet fra tidligere. Så vi skal være meget forsigtige og opmærksomme på, hvordan vi forvalter det her, siger Poul Ertner.

Han fortæller, at Københavns Kommune inden overfaldet havde ansøgt om at kunne oprette delvist lukkede pladser, hvor man kan tilbageholde den unge i op til fem dage, i alt højst 30 dage om året.

Tre til fem af disse pladser vil blive oprettet i institutioner for kriminalitetstruede unge til efteråret, hvilket Ertner tror, til en vis grad vil kunne forhindre lignende situationer.

- Hvis allerede nu vi havde haft den mulighed, ville vi efter overfaldet have overvejet, om der skulle have været oprettet en delvist sikret plads til de pågældende piger, siger Poul Ertner.

Socialminister Manu Sareen (R) har sagt, at kommunen skal følge op på, at de unge er anbragt på en institution, som kan håndtere deres problemstillinger. Det mener Ertner også, at kommunen gør.

- Vi følger lovgivningen og følger op på alle anbringelser - om de er hensigtsmæssige, eller om de skal ændres til andre former for foranstaltning, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip