International hjælp er op vej til ødelagt øgruppe

Myndighederne i Vanuatu har indført undtagelsestilstand, mens nødhjælpsarbejdere fra en række lande er på vej til den lille østat, som lørdag blev ramt af en orkan med vindstød på 300 kilometer i timen.

Hele landsbyer, veje og broer blev ødelagt.

Flere nødhjælpsfly, deriblandt et Hercules fly fra New Zealand med forsyninger og nødhjælpseksperter, landede søndag i den delvist åbne lufthavn i Port Vila.

Myndighederne har endnu ikke noget sikkert overblik over antallet af dræbte og kvæstede. Det kan tage dage eller uger at få skabt det overblik.

- Bygningerne i Vanuatu er ikke gode. De fleste huse er blot flikket sammen af blik, brædder eller halm. Der er ikke noget tilbage. Folk sidder tilbage uden tag over hovedet, siger en konsulent i hovedstaden Port Vila, Kris Paraskevas.

Der er fundet otte omkomne, mens 30 er kvæstet. Men det er næsten givet, at disse tal vil stige i de kommende døgn, når redningsmandskab når frem til alle 83 øer.

Øjenvidner i hovedstaden Port Vila siger, at de så bølger på op til otte meter slå ind over kysten og oversvømme store områder. De lokale siger, at det lød som "et godstog", da orkanen hærgede.

De fleste af øerne er præget af den traditionelle melanesiske livsstil, men Port Vila er domineret af kolonibygninger, kasinoer, duty-free shops og restauranter.

- Men de fleste af husene i Vila er også blevet ødelagt eller delvist ødelagt. Det ser ud som om, der er sprængt bomber. Folk finder ly om natten, hvor de kan, siger østatens præsident, Baldwin Lonsdale, som deltog i en konference om naturkatastrofer i Japan, da orkanen ramte.

Nødhjælpseksperter siger, at orkanen lørdag kan sammenlignes med orkanen Haiyan, som ramte Filippinerne i 2013 og dræbte over 6000 mennesker. De siger, at det ser ud til, at det er den værste naturkatastrofe nogensinde i denne region af Stillehavet.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip