International styrke begik voldtægter i Somalia

Soldater fra Den Afrikanske Union, der var på en mission finansieret af det internationale samfund i det krigshærgede og forarmende Somalia, har begået gruppevoldtægter af kvinder og piger helt ned til 12 år og givet mad i bytte for sex.

Det siger menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

- Nogle af kvinderne, der blev udsat for voldtægt, siger, at soldaterne gav dem mad og penge bagefter i et forsøg på at få volden til at tage sig ud som købesex, skriver HRW.

De 22.000 soldater i styrken Amison kommer fra seks forskellige lande og har siden 2007 kæmpet sammen med regeringssoldater mod Shebab-oprørere med forbindelser til al Qaeda.

De udsatte og sårbare kvinder, som skulle beskyttes, kom overvejende fra en flygtningelejr i hovedstaden Mogadishu.

Amison-styrken får penge fra FN, EU, USA og Storbritannien.

- AU-soldater har benyttet sig af en række forskellige taktikker, hvor de blandt andet har brugt humanitær hjælp til at afpresse sårbare kvinder og piger til seksuelle aktiviteter, hedder det i rapporten, som er baseret på vidneudsagn fra 21 kvinder og piger.

- Soldater har også voldtaget eller begået seksuelle overgreb mod kvinder, der kom for at hente vand eller søgte lægehjælp på Amison-styrkens baser.

Talsmænd for ledelsen af Amison-styrken siger, at der er tale om "isolerede episoder," og de kalder rapporten "uafbalanceret og uretfærdig."

- Alle beskyldninger vil blive undersøgt, og der vil blive truffet passende foranstaltninger, siger en talsmand for styrken, Eloi Yao.

Forholdene i Somalia er nogle steder desperate. I nogle områder er der ekstrem sult og tørke - tre år efter en hungersnød kostede over en kvart million mennesker livet. I sidste uge sagde FN, at over en million mennesker i landet er i en kritisk eller alarmerende nødsituation.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip