Internetaktivist: PET er verdens bedste hackere

Fjernstyring af en computer eller ej. Det er et af de vigtigste temaer i den store hackersag, hvor to mænd er tiltalt for at bryde ind i offentlige registre på et stort dataanlæg hos virksomheden CSC.

Og det kan være forekommet i denne sag, lyder det fra den verdensberømte internetaktivist og it-sikkerhedsekspert Jacob Appelbaum, som fredag vidner i sagen ved Retten på Frederiksberg.

- Så vidt jeg har forstået, så findes der i Danmark en efterretningstjeneste kaldet PET, og de er på verdensplan den mest avancerede hackergruppe, og siden 2002 har de lovligt kunnet tage kontrol over folks computere, siger Appelbaum.

Bemærkningen kommer i forlængelse af, at forsvarer Luise Høj på rettens storskærm har fremvist politiets bud på de muligheder, der teknisk set findes med henblik på fjernstyring. Men politiets bud på de muligheder er ifølge Appelbaum ufuldstændig.

- Jeg tror ikke, at de (PET, red.) ville benytte de her metoder, hvis de skulle tage kontrol over en computer, siger Appelbaum.

Den tiltalte Gottfrid Svartholm Warg erkender, at hans computer er blevet anvendt til hackerangrebene i sagen. Men han hævder, at det er en eller flere ukendte gerningsmænd, som står bag.

Anklagemyndigheden har under sagen fremført, at fjernstyring har været umuligt, fordi computeren i gerningsperioden på et halvt år er blevet genstartet langt over 100 gange.

Wargs forsvarer, Luise Høj, ville vide, om det kan have haft betydning for mulighederne for at fjernstyre computeren. Appelbaums korte svar er ja.

- Hver gang denne her computer genstarter, så forsøger den at forbinde til en anden computer i et lokalt netværk, fortæller Appelbaum.

Ifølge ham - og han har set de tekniske rapporter i sagen - har Wargs computer været pivåben for mulige indtrængere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip