IOC: Fifa bør overveje troværdig ekstern præsident

Det er ikke kun i fodboldens isolerede verden, der findes holdninger til rækken af skandalesager i Det Internationale Fodboldforbund, Fifa.

Præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, melder sig på banen, efter Fifa torsdag suspenderede den siddende præsident, Sepp Blatter, og præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund og vicepræsident i Fifa, Michel Platini, i 90 dage.

Sidstnævnte var regnet som favorit til at blive den næste Fifa-præsident.

Suspenderingen skete på baggrund af en mistænkelig pengeoverførsel i 2011, og den får ikke nødvendigvis indflydelse på Platinis præsidentkandidatur. Men IOC-præsidenten mener, Fifas kommende præsident skal hentes uden for egne rækker.

- Fifa bør være åben overfor en troværdig ekstern præsidentkandidat med høj integritet for at udføre de nødvendige reformer og bringe stabiliteten og troværdigheden tilbage i Fifa, siger IOC-præsident Thomas Bach.

Fifas generalsekretær, Jerome Valcke, er også sendt på orlov på grund af mulig indblanding i forbindelse med mistænkelige pengeoverførsler, og den sydkoreanske Fifa-præsidentkandidat Chung Mong-Joon er blevet udelukket i seks år.

- Nok er nok. Vi håber, at alle i Fifa endelig har indset, at de ikke længere kan forblive passive. De må handle hurtigt for at genvinde troværdigheden, siger Thomas Bach.

Den kommende præsident skal efter planen udpeges 26. februar. Indtil da - eller så længe Blatter er ude, overtager den længst siddende vicepræsident - Issa Hayatou fra Cameroun - præsidentjobbet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip