IOC-kender: CAS-afgørelse lukker ikke døren for Rusland

At sportsdomstolen CAS har vurderet, at Det Internationale Atletikforbund (IAAF) er i sin gode ret til at udelukke russiske atletikudøvere fra OL, behøver ikke at føre til, at der er en kollektiv IOC-udelukkelse af Rusland på trapperne.

Det vurderer Jens Sejer Andersen, der er international chef for Play the Game, der arbejder for demokrati og gennemsigtighed i sport.

Han hælder snarere til, at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) vil undgå en kollektiv udelukkelse og i stedet fortsat vil lade det være op til de enkelte internationale specialforbund, om de vil have russiske deltagere eller ej.

- Eftersom russerne står stærkt i mange specialforbund, vil der på den måde blive åbnet mange nødindgange til OL, siger Jens Sejer Andersen.

CAS siger specifikt i torsdagens afgørelse, at der ikke er taget stilling til IOC's rolle, fordi det ikke har været en del af forhandlingerne. Dermed har IOC fri bane til at træffe den afgørelse, der ønskes.

- Uanset om IOC ønsker en fælles udelukkelse af de russiske udøvere over en bred kam, eller de ønsker at lukke så mange døre op som muligt uden at miste anseelse, så vil de kunne finde en begrundelse i denne dom, siger Jens Sejer Andersen.

Rusland er en del af IOC-præsident Thomas Bachs politiske bagland. Heller ikke præsidenten for De Europæiske Olympiske Komitéer (EOC), Patrick Hickey, ønsker at komme i clinch med russerne.

- Rusland er det eneste land, der ønsker at afholde hans store prestigeprojekt European Games i 2019. Det er mange penge og meget prestige på højkant, siger Jens Sejer Andersen.

Nu afventer den internationale sportsverden IOC's næste udmelding i den spegede sag.

Fra IOC lyder det, at man vil tage sig tid til en juridisk analyse af spørgsmålet, inden der bliver truffet en afgørelse. IOC har oplyst, at man diskuterer Ruslands OL-fremtid søndag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip