IOC-kender: IOC svigter ærlige atleter med forløjet svar

Det er en sort dag for den internationale kamp mod doping.

Det mener Jens Sejer Andersen, der er international chef for organisationen Play the Game, der arbejder for at fremme demokrati i idrættens verden.

Han sukker dybt over Den Internationale Olympiske Komités beslutning om ikke at udelukke russiske atleter ved de kommende olympiske lege i Rio de Janeiro.

- Det er skuffende og tankevækkende, at IOC, som gerne vil fremhæve sig selv som en ledende drivkraft for fair play og fred i verden, i så vigtig en sag tilsidesætter regler, og man opfinder en række mere eller mindre gennemtænkte procedurer, som skal afprøves i al hast, to uger før OL går i gang, siger han.

IOC vil ikke træffe beslutning om en kollektiv udelukkelse af russiske atleter, selv om en rapport for nylig dokumenterede et omfattende og statsstøttet dopingprogram i Rusland.

IOC-præsident, Thomas Bach, vil i stedet lade det være op til de enkelte specialforbund at udelukke atleterne. Argumentet for den beslutning er hensynet til de enkelte udøvere.

Den forklaring giver Jens Sejer Andersen ikke meget for.

- Det er et forløjet argument. Det ligger i alle antidoping-regelsæt, at man som enkeltperson er omfattet af kollektive aftaler, og hvis de skal overholdes, vil det sommetider ramme uskyldige udøvere, siger han.

- IOC svigter alle udøvere, der gennem tiden har takket nej til doping, og som nu finder ud af, at hvis man blot har en tilstrækkelig stor magt i ryggen, så kan man godt eksperimentere med grænserne.

Det er nu er op til enkelte specialforbund at træffe beslutning om, hvorvidt man vil tillade russiske atleter.

- Rusland har formentlig mere indflydelse på de enkelte forbund end på IOC. Forbundenes økonomi er mere sårbar og afhængig af, at man kan afholde konkurrencer i Rusland og får indtægter derfra. Mange har tilmed russiske sponsorer, forklarer Jens Sejer Andersen.

Han mener ikke forbundene vil være tilbøjelige til at udelukke russiske atleter.

- Vladimir Putin (Ruslands præsident, red) er selv ærespræsident i Det Internationale Judoforbund. Kan man regne med, at de træffer en neutral afgørelse?

/ritzau/

 

Dagens Gossip