Irak: Få dage til at forhindre massedød på bjerg

09/08/2014 16:21

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Fordrevne irakere, der har søgt tilflugt på et bjerg af frygt for jihadister i det nordlige Irak, vil inden for kort tid dø, hvis de ikke får den nødvendige hjælp, siger et irakisk parlamentsmedlem.

- Vi har en eller to dage tilbage til at hjælpe de mennesker. Herefter det vil de begynde at dø i stort omfang, siger Vian Dakhil.

I denne uge er titusinder af kristne i Nordirak og folk fra den religiøse yazidi-minoritet blevet drevet på flugt af islamister, der truer med at dræbe dem, medmindre de konverterer til islam, og mange er strandet på Sinjar-bjerget uden mad og vand.

Samtidig er temperaturerne alarmerende høje, hvilket svækker de nødstedte yderligere.

- Hvis vi ikke kan give dem håb nu - peshmerga (den kurdiske hær), FN, regeringen, hvem som helst - vil deres moral kollapse, og de vil dø, advarer Vian Dakhil.

Det kurdisk-talende yazidi-folk flygtede for en uge siden fra deres hjem, da de militante islamister fra gruppen Islamisk Stat (IS) angreb byen Sinjar.

Præsident Barack Obama meddelte natten til fredag, at han har bemyndiget angreb på styrker fra Islamisk Stat og bemyndigede samtidig nedkastning af nødhjælp til de tusindvis af mennesker, der har skjult sig på Sinjar-bjerget.

Her gemmer de sig i gamle grotter og forsøger at overleve ved at finde vand i kilder og jagte små dyr.

- De tusinder - måske titusinder - af irakiske mænd, kvinder og børn, der flygtede til det bjerg, sultede og døde af tørst. Den mad og vand, vi kastede ned til dem, vil hjælpe dem med at overleve, siger Obama.

Men nødhjælpen slår ikke til og når langt fra alle, der befinder sig på Sinjar-bjerget, der strækker sig over omtrent 60 kilometer nær grænsen til Syrien, påpeger parlamentsmedlemmet Vian Dakhil.

- USA bør bombe Sinjar, også selv om det vil koste menneskeliv. Det er bedre end at lade alle dø, siger politikeren, der selv tilhører yazidi-religionen.

/ritzau/AFP