Irak forsyner kurdere i nord med ammunition

Hæren i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak har overraskende fået hjælp fra den irakiske regering, som har sendt et fragtfly lastet med ammunition til området. Det siger en unavngiven amerikansk embedsmand til Reuters.

Forsendelsen kommer på et tidspunkt, hvor der er stigende frygt for en offensiv fra den militante bevægelse Den Islamiske Stat (IS).

- Vi har set et uventet samarbejde mellem Bagdad og Arbil (kurdernes provinshovedstad, red) med hensyn til at gå efter Islamisk Stat. Ikke bare i form af samtaler, men i form af egentlig støtte, siger personen.

Militsfolk fra Den Islamiske Stat planlægger tilsyneladende et storstilet angreb på Iraks kurdere, og det er en eksistentiel trussel mod hele den kurdiske folkegruppe. Det sagde Iraks tidligere mangeårige kurdiske udenrigsminister Hoshyar Zebari fredag på et pressemøde i Arbil i den kurdiske region i Nordirak.

IS, der tidligere gik under betegnelsen Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil), har de seneste måneder erobret store dele af det nordlige og vestlige Irak. Det er en ultrafundamentalistisk organisation, der truer med at dræbe alle ikke-muslimer og folk, der ikke vil følge dens udlægning af islam.

Vicepræsident Joe Biden forsikrede fredag aften i en telefonsamtale med Iraks præsident, Fuad Masum, at USA vil støtte regimet i kampen mod den militante bevægelse. Men Biden understregede også vigtigheden af, at landet må gøre mere for at danne en ny regering.

Præsident Barack Obama sagde torsdag god for, at amerikanske militærfly gennemfører "målrettede" angreb mod IS og advarede konkret om, at kampfly ville blive sat ind, hvis de militante islamister nærmer sig Arbil. Obama oplyste desuden, at amerikanske militærfly er begyndt at nedkaste nødhjælp til de tusindvis af irakere, som er på flugt fra IS, i området.

Der er rapporter om, at islamisterne kun befinder sig en halv times kørsel fra Arbil, og amerikanske kampfly gennemførte fredag tre angreb mod Den Islamiske Stat i Irak.

Pentagon oplyser tidligt lørdag morgen dansk tid, at amerikanske militærfly har udført nye humanitære missioner ved at kaste mad og vandforsyninger ned omkring bjerget Sinjar, hvor op til 40.000 fordrevne irakere har søgt tilflugt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip