Irak har udbetalt løn til 50.000 spøgelsessoldater

Den irakiske hær har i en længere periode udbetalt løn til 50.000 soldater, der nu har vist sig ikke at eksistere i virkeligheden - eller i hvert fald ikke længere er ansat i hæren.

Det er kommet frem, efter at regeringen for nylig har gennemført en grundig undersøgelse af hærens lønudbetalinger. Her blev der fundet tusindvis af opdigtede navne, og nu lover Iraks nye premierminister, Haidar al-Abadi, at rydde op.

- Premierministeren har afdækket eksistensen af 50.000 opdigtede navne i forsvaret, lyder det i en meddelelse fra al-Abadis kontor ifølge tv-stationen al-Jazeera.

Pengene er havnet hos korrupte officerer, der hver især har fået tildelt et stort antal livvagter, men i praksis kun har brugt nogle få af dem og i stedet stukket resten af pengene i lommerne.

Højtstående officerer på brigadeniveau har hver især haft 30-40 fiktive soldater på deres "lønningsliste". Dermed har de selv scoret store beløb, men har også selv måtte bestikke deres egne overordnede for at beholde posten, lyder det ifølge en kilde, som al-Jazeera har talt med.

Mange af de såkaldte spøgelsessoldater, der på papiret er blevet udbetalt løn til, er enten blevet dræbt i kamp eller er deserteret fra hæren, uden at deres overordnede officerer har ladet det registrere.

Siden Haidar al-Abadi blev udpeget i september, har han fyret eller pensioneret adskillige officerer. Søndagens meddelelse fra hans kontor tyder på, at han er i gang med en større oprydning af korruption i hærens øverste lag, som tilsyneladende har kunnet finde ubemærket sted under hans forgænger Nuri al-Malikis ledelse.

Den irakiske regeringshær blev tidligere i år presset væk fra flere områder af den militante bevægelse Islamiske Stat, hvis blodige fremmarch fik mange soldater til at desertere eller skifte side.

USA, Danmark og omkring 50 andre lande hjælper Iraks regering med at bekæmpe Islamisk Stat i landet.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip