Irak indleder storoffensiv mod belejret by

Irakiske soldater og shiamuslimske militser har indledt en storoffensiv mod byen Amerli i det nordlige Irak.

En højtstående irakisk officer og en kommandant fra en shiamilits siger, at offensiven skal bryde den to måneder lange blokade, som den yderliggående oprørsmilits Islamisk Stat (IS) har opretholdt ved Amerli.

De to kommandanter siger, at irakiske sikkerhedsstyrker angriber IS sydfra, mens shiamilitsfolk angriber fra nord.

Offensiven kommer, efter at Iraks luftvåben fredag bombede IS i landsbyer rundt om byen.

Ifølge oplysninger fra området er indbyggerne i Amerli i store problemer. Efter den to måneder lange blokade mangler de både mad og vand, ligesom de så også trues af de militante fra IS, der er berygtet for at kræve omvendelse til sunniislam fra de indbyggere, der bor i områder, som IS bemægtiger sig.

Modsætter indbyggere sig konvertering, risikerer de livet.

Fredag sagde en embedsmand fra USA's forsvarsministerium, at USA's luftvåben ikke afviser at deltage i opgøret med IS ved Amerli, herunder at levere nødhjælp fra luften til byens indbyggere.

- Det kan være en humanitær operation. Det kan være en militær operation. Det kan være begge dele, sagde kilden.

USA har i flere uger bombet IS i det nordlige Irak for at bremse militsens fremmarch. Det er IS, der også opererer i Syrien, og som har erklæret områder, som IS har erobret i Syrien og Irak, for et kalifat.

Internationalt er der specielt blevet opmærksomhed om militsen, efter at den tidligere på måneden halshuggede en amerikansk journalist og lagde videooptagelsen af drabet på internettet.

Lørdag dukkede endnu en makaber video fra IS op på internettet. Her halshugger militsen en libanesisk soldat, der sammen med 18 andre soldater blev taget til fange, da militsen i et par dage kontrollerede en libanesisk grænseby tidligere i august.

Libanons hær har ikke kommenteret videoen, men sikkerhedskilder og kilder nær Islamisk Stat bekræfter, at soldaten er halshugget, skriver Reuters.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip