Irak: Islamisk Stat begraver kvinder og børn levende

Skrevet af admin

|

10/08/2014

Dagens topnyheder

Sunnimuslimske ekstremister fra Islamisk Stat (IS) har dræbt mindst 500 irakere fra den religiøse yazidi-minoritet i forbindelse med gruppens offensiv i det nordlige Irak, siger landets menneskerettighedsminister til Reuters.

Mohammed Shia al-Sudani siger samtidig, at flere af ofrene var børn og kvinder, og at de irakiske myndigheder kan bevise, at flere af dem blev begravet levende.

Omtrent 300 kvinder er desuden blevet kidnappet som slaver, fortæller ministeren.

- Vi har stærke beviser indhentet fra de flygtede yazidier. Vi har også billeder fra gerningsstedet, der ubestrideligt viser, at Islamisk Stat har henrettet mindst 500 yazidier siden besættelsen af Sinjar, siger Sudani.

Mange tusind yazidier og kristne flygtede for en uge siden op på Sinjar-bjerget, da sunniekstremisterne angreb deres hjem, blandt andet byen Sinjar, hvor mange yazidier bor.

Islamisterne, som kalder yazidierne for djævletilbedere, truer med at dræbe de fordrevne, medmindre de konverterer til islam.

Nu står det imidlertid klart, at truslen allerede er blevet gjort til virkelighed, fastslår den irakiske menneskerettighedsminister.

- Nogle af ofrene, herunder kvinder og børn, blev levende begravet i massegrave i og omkring Sinjar, siger han.

Mange tusind yazidier sidder fortsat fanget på Sinjar-bjerget, der delvist er omringet af islamisterne. Flygtningene er uden mad og vand, og samtidig er temperaturerne alarmerende høje, hvilket svækker de nødstedte yderligere.

Myndighederne i det kurdiske område siger imidlertid søndag eftermiddag, at mellem 20.000 og 30.000 af de fordrevne, der har skjult sig på bjerget, har haft held til at krydse grænsen til Syrien.

Efterfølgende er de blevet eskorteret tilbage til Irak af kurdiske styrker.

/ritzau/Reuters