Irak-kender: Freden har lange udsigter i Irak

Fredsudsigter for Irak ligger langt, langt ude i fremtiden. Tværtimod står landet over for en borgerkrig, der kan ende med, at landet bliver delt i tre stater, der vil fortsætte med at bekrige hinanden inden for samme landområde.

Sådan lyder den dystre forudsigelse fra Osama al-Hababeh, der arbejder for det danske International Media Support i Nordirak.

Han er netop kommet hjem fra Irak og så tirsdag strømmen af flygtninge, der forsøgte at nå i sikkerhed i Kurdistan, efter at den militante islamistiske gruppe Isil har indtaget Iraks næststørste by, Mosul.

- De irakere, jeg har talt med, siger, at det er præsident al-Malikis plan at dele landet i tre stater. De beklager, at det land, der har været et selvstændig land, er ved at forsvinde fra landkortet, siger Osama al-Hababeh.

Men tre lande - en kurdisk, en shiitisk og en sunnimuslimsk - vil ikke føre til fred.

- Der skal generationer til at fjerne det had, der er opbygget i 11 år, siden 2003. Der er et stort had mellem sunnimuslimer og shiamuslimer, og der er et stort had mellem arabere og kurdere. Der er nu en hel generation, der er vokset op med det had, siger han.

Osama al-Hababeh mener, at angrebet på Mosul handler om timing. For halvanden måned siden tabte al-Maliki parlamentsvalget, hvor hans parti ikke fik flertal. Mosul har de facto været under kontrol af de militante muslimer de sidste to år.

- Der er forhandlinger i gang for at danne en regering. De ventes at vare måneder, hvis ikke flere år. Al-Maliki har krævet, at landet bliver sat i undtagelsestilstand. Det vil betyde, at han har den absolutte magt, og at han kan danne den regering, han ønsker.

- Han har også bedt alle irakere om at gribe til våben og forsvare deres byer mod Isil. Det er en opfordring til borgerkrig, siger han.

Ifølge Al-Hababeh skriver de uafhængige irakiske medier det samme: Al-Maliki er interesseret i at bevare kontrollen i landet trods omkostningerne.

Efter de sidste dages offensiv kontrollerer Isil store områder og en lang række byer både i Irak og Syrien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip