Irakisk hærchef: IS-krigere er snart blæst ud af Tikrit

Irakiske militærledere er ved at lægge planer for at få de få tilbageværende medlemmer af ekstremistgruppen Islamisk Stat (IS) hældt ud af det centrale Tikrit. Byen vil blive befriet inden for de kommende tre dage, siger en irakisk kommandør.

De massivt reducerede antal IS-krigere er fuldstændig lukket inde, men de er beskyttet af snigskytter og tusindvis af bomber, som de har placeret rundt i byen.

Det har bremset fremrykningen for den brede alliance af styrker, der bekæmper IS. De er opsat på at begrænse antallet af civile ofre, hvilket ellers ville være den største sejr for jihadisterne.

Karim al-Nuri, en højtstående leder for Badr-militsen og talsmand for de frivillige folkelige mobiliseringsenheder, siger, at det ikke vil tage mere end 72 timer at befri Tikrit fra IS, som erobrede byen sidste sommer.

- De sidste IS-forsvarere har forskanset sig i bykernen og er omringet fra alle sider, siger Nuri fra udkanten af Tikrit, tæt på landsbyen Awja. Han tilføjer, at IS-krigernes antal ligger på mellem 60 og 70.

En oberstløjtnant i hærens elite anti-terrorstyrker er mere tilbageholdende med udviklingen i kampene og siger, at bykrig er vanskelig for alle hære.

I et nordligt beliggende kvarter i Tikrit, der var den styrtede diktator Saddam Husseins hjemby, så reportere fra AFP snesevis af bombekratere i en enkelt gade.

På et tag skjulte en skarpskytte fra regeringshæren sig. Han bar et hvidt hovedtørklæde og sagde, at han hed Haj Abu Maryam. Han siger, at han samme dag inden middag havde skudt to fjendtlige snigskytter.

På taget af Tikrit Universitet, i den nordligste del af byen, affyrede medlemmer af den shiamuslimske milits Imam Ali Brigaderne mortergranater ind over det store Qadisiya-kvarter.

Det er mislykkedes flere gange for styret i Bagdad at generobre Tikrit. Men denne operation har et andet format med foreløbig op til 30.000 soldater indsat i kampen mod IS.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip