Irakisk minister: Islamisk Stat oser af barbari

FN's menneskerettighedsråd fordømmer islamistgruppen Islamisk Stat (IS) i Irak og sender nu en delegation til regionen for at undersøge ekstremisternes forbrydelser.

– Vi fordømmer på det stærkeste de systematiske brud på internationale menneskerettigheder og regler for krig, hedder det i en resolution fra rådet.

De 47 medlemslande opfordrer til, at de skyldige bag drab, voldtægter og bortførelser samt massehenrettelser af soldater og religiøse ledere bliver stillet for retten.

Det var Irak, som havde bedt om det ekstraordinære møde med støtte fra de fem faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd.

- Medlemmer af Islamisk Stat har i de måneder, hvor de har kæmpet mod irakiske styrker, begået krænkelser af menneskerettighederne i et omfang, som man ikke kan forestille sig, siger en FN-diplomat efter mødet.

Iraks minister for menneskerettigheder, Mohammed Shia' Al Sudani, siger, at de militante fra Islamisk Stat "oser af barbari" og truer hans land og hele verden.

Islamisk Stat har erobret store områder i Irak og nabolandet Syrien og udråbt et kalifat tværs over grænserne, mens hundredtusinder er blevet fordrevet fra deres hjem. Mindst 1420 mennesker blev dræbt i Irak alene i august, viser tal fra FN.

- Islamisk Stat og allierede grupper har gennemført målrettede drab på civile, stået bag seksuelt misbrug og tortur og tvunget mennesker til at konvertere til islam, siger FN's vicehøjkommissær for flygtninge, Flavia Pansieri, som var med til at åbne mødet i Genève.

Den amerikanske ambassadør i det særlige forum for menneskerettigheder, Keith Harper, opfordrer den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, til at danne en multietnisk regering, som kan undersøge alle beskyldninger mod regeringsstyrker og terrorgrupper.

Premierministerens forgænger, Nuri al-Maliki, trådte tilbage for to uger siden, efter at have ledet regeringer i Bagdad gennem otte år i en stadig værre stemning af splittelse og marginalisering af det sunnimuslimske mindretal i landet.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip