Irakiske piloter træner jihadister til at flyve kampfly

Irakiske piloter, der har sluttet sig til den voldelige islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS) i Syrien, uddanner angiveligt jihadister til at flyve tre kampfly, som er blevet erobret fra den syriske hær.

Det hævder Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der følger krigens gang i Syrien.

Observatoriets direktør, Rami Abdulrahman, siger, at det vil være første gang, at den voldelige gruppe vil føre krig fra luften.

Kampflyene har tilsyneladende allerede været på vingerne og har overfløjet militærlufthavnen al-Jarah, der ligger øst for Syriens største by, Aleppo, og som kontrolleres af IS.

- Folk har set flyene. De lettede mange gange fra lufthavnen og fløj ud af lufthavnen, hvorefter de vendte tilbage, siger Rami Abdulrahman, der citerer vidner uden for militærbasen, som ligger omkring 70 kilometer fra grænsen til Tyrkiet.

Det er uklart, hvorvidt kampflyene er udstyret med våben, eller om de nyuddannede piloter er i stand til at flyve over længere distancer i flyene. Der er angiveligt tale om flytyperne MiG 21 eller MiG 23.

Den amerikanske centralkommando, der i ugevis har stået for luftbombardementer af Islamisk Stat i Syrien, har intet kendskab til, at jihadisterne nu angiveligt har adgang til kampfly.

- Vi er ikke bekendt med, at Islamisk Stat udfører nogle flyoperationer i hverken Syrien eller andre steder, siger talsmand fra centralkommandoen Patrick Ryder.

- Vi fortsætter med at holde et skarpt øje med Islamisk Stats aktiviteter i Syrien og Irak, og vi vil fortsætte med at angribe deres udstyr, stillinger og krigere, hvor end de måtte være, siger han.

Støtter til Islamisk Stat har tidligere lagt billeder ud på Twitter, der viser erobrede kampfly, men de synes ifølge diplomater og analytikere at have været ubrugelige.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip