Irakiske styrker er gået ind i Falluja

admin

425 uger siden

|

30/05/2016

Dagens topnyheder

Irakiske styrker begyndte mandag at storme den irakiske by Falluja, som er en bastion for Islamisk Stat, og indledte en ny fase i operationerne mod jihadisterne.

- Hæren, der støttes af en international koalition, gik ind i Falluja fra tre forskellige retninger. Den havde dækning fra luften og havde kampvogne og artilleri i ryggen, siger general Abdelwahab Al-Saadi, som er den øverstkommanderende i operationen.

- En militær enhed forsøger at trænge ind i byen, siger han til et tv-hold fra nyhedsbureauet Reuters, mens flere eksplosioner høres inde i Fallujas sydlige Naimiya-distrikt.

Den irakiske hær, der også får støtte fra en iranskstøttet shiamuslimsk milits, indledte kampen for at erobre kontrol over Falluja 23. maj.

I første fase blev byen, der ligger 50 kilometer vest for Bagdad, omringet og belejret. Nu er et direkte angreb mod byen i gang.

I januar 2014 blev Falluja den første irakiske by, der blev indtaget af Islamisk Stat - seks måneder før jihadisterne udråbte et kalifat i det territorium, som det havde taget i Irak og Syrien.

Titusinder af civile menes at befinde sig i Falluja og iagttagere advarer om, at blodsudgydelser kan fortsætte, selv om den irakiske hær indtager byen, da indbyggerne er sunnimuslimer.

I flere andre byer har shiamuslimske styrker selv begået overgreb mod civile, efter at de har fordrevet Islamisk Stat.

I en appel fra formanden for Iraks parlament, Salim al-Jabouri, hed i sidste uge, at erobringen af Falluja bør samle landet i stedet for at splitte det yderligere.

- Det er meget vigtigt for os, at sejren opnås på en måde, så den kan bidrage til patriotisk samling, skriver Jabouri i et brev, som flere af landets medier har trykt.

Efter erobringen af Tikrit i fjor blev de shiitiske militser efterfølgende anklaget for sekteriske overgreb på sunnimuslimer i byen.

/ritzau/Reuters