Irakkommissionen: Folketingsflertal lægger pres på regering

Regeringen er i mindretal fredag, når Folketinget førstebehandler Liberal Alliances beslutningsforslag, som på sigt skal tvinge regeringen til at udlevere de indsamlede papirer fra den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission.

Dokumenterne har stor betydning og bør lægges frit frem, mener Liberal Alliance, men justitsminister Søren Pind (V) har indtil videre afvist at offentliggøre dokumenterne.

- Irak- og Afghanistankommissionen var udtryk for politisk drilleri, og det bryder jeg mig ikke om, så derfor har Liberal Alliance støttet at nedlægge kommissionen.

- Men vi går ind for åbenhed, og derfor er det vigtigt, at kommissionens dokumenter lægges frit frem til de borgere og journalister, som måtte have interesse i at læse dem, siger Mette Bock, udenrigsordfører for Liberal Alliance.

Sammen med oppositionen i rød blok kan Liberal Alliance mønstre et flertal.

Hvis justitsministeren nægter at følge et eventuelt flertal, kan hans ministerpost komme i fare, lød det onsdag fra Mette Bock.

Ultimativt truede Liberal Alliance med at vælte Søren Pind, hvis ikke justitsministeren vil følge beslutningen om at udlevere krigsdokumenterne.

Fredag er tonen dog mere forsoningsfuld.

- Jeg har tillid til Søren Pind, og jeg har tillid til, at vi finder en løsning på det her problem, uanset hvordan beslutningsforslaget lander i Folketinget i dag, siger Mette Bock.

Ifølge udenrigsordfører Holger K Nielsen (SF), er det aldrig tidligere sket, at en tiltrædende regering lukker en kommission, der er nedsat af en tidligere regering.

- Man kan gisne om, hvorfor regeringen besluttede at lukke Irakkommissionen. Jeg kan ikke finde andre forklaringer, end at man vil dække over de politikere, der kan få noget i klemme i kommissionen, siger Holger K. Nielsen.

Det er ikke lang tid siden, at regeringen kom i mindretal, da Folketinget skulle stemme om at annullere 1,4 milliarder kroner af besparelserne på udviklingsbistanden for sidste år.

De Konservative stemte blankt, og dermed kom regeringen i mindretal. Regeringen valgte dog at ignorere flertallet.

For nylig gav Folketingets Finansudvalg derfor regeringen en såkaldt næse for ikke at lytte til flertallet. Det er samme sag, som udenrigsminister Kristian Jensen (V) tidligere på måneden også fik en næse for.

/ritzau/

 

Dagens Gossip