Iraks beder Danmark om at sende våben og fly

Den irakiske regering beder Danmark om at sende tunge våben og kampfly til Irak for at bekæmpe terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), der på det seneste har vundet voldsomt frem i både Irak og Syrien.

Det siger Iraks ambassadør i Danmark, Albert Issa Nothor, til Politiken.

- Jeg vil ikke lægge mig fast på, præcis hvilke våben det skal være, men vi beder Danmark om at sende tunge våben, så den kurdiske hær i Irak har bedre mulighed for at bekæmpe IS.

- De kurdiske styrker har kun gamle våben, mens IS har nye moderne våben, som de har stjålet fra den irakiske hær i Mosul, siger Albert Issa Nothor, der er Iraks ambassadør i Danmark til Politiken.

Han tilføjer, at han gerne ser, at Danmark derudover sender kampfly til Irak, som skal være med til at bekæmpe IS.

Torsdag sagde den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), til Ritzau, at man ikke havde planer om at sende danske våben i retning af Irak.

- Man skal tænke sig rigtig godt om, før man sender våben ind i et område, der i den grad er præget af kamphandlinger. Vi vurderer situationen nøje, men har ikke aktuelle planer om at sende danske våben derned, sagde Lidegaard.

I forvejen har Irak fået hjælp fra en række andre lande.

USA besluttede i sidste uge at yde luftstøtte til kurderne, og amerikanske kampfly har gennemført enkelte angreb mod Islamisk Stat.

Frankrig er allerede begyndt at levere våben til kurderne, og fra David Camerons regering i Storbritannien lyder det, at man positivt overvejer at gøre det samme.

Danmarks bidrag til uroen i Irak bliver formentlig af mere humanitær og fredelig karakter.

Regeringen og en opbakkende opposition har signaleret, at man er klar til at sende danske Hercules-transportfly med nødhjælp til de mange irakere, der er fordrevet fra sit hjem som følge af IS' trusler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip