Iraks hær anklages for massehenrettelse

I Irak har sikkerhedsstyrker den seneste måned været med til at henrette mindst 255 sunni-muslimske fanger. Sådan lyder det fra Human Rights Watch fredag.

- Massehenrettelserne kan muligvis være bevis for krigsforbrydelser og forbrydelser imod menneskeheden, skriver menneskerettighedsorganisationen i en udtalelse.

Drabene er ifølge Human Rights Watch udført af både regeringssoldater og af shia-muslimske militser, og de er sandsynligvis hævn for den blodige offensiv, som den islamistiske gruppering Islamisk Stat i Irak og Levanten, Isil, har gennemført i landet den seneste tid.

Gruppen, der siden har udråbt et kalifat og nu blot kalder sig Islamisk Stat, er en ekstremistisk sunni-muslimsk bevægelse, der har overtaget magten i flere områder af Irak.

- Verden har rettelig fordømt Isils grusomme handlinger, men man skal ikke vende det blinde øje til sekterisk vold udført af regeringsstyrker, siger Joe Stork, vicedirektør i Human Rights Watch ifølge AFP.

Organisationen siger, at den har blandt andet har dokumenteret en massakre på fanger sidste måned i storbyen Mosul i det nordlige Irak, men der har også fundet massakrer sted i Tal Afar, Bequba, Jumarkhe og Rawa, lyder det fra Human Rights Watch.

- I et tilfælde har drabsmændene også sat ild til fanger, og i to andre tilfælde har man kastet granater ind i deres celler, står der i udtalelsen.

Onsdag fandt irakiske sikkerhedsstyrker ligene af 53 mænd, der var blevet skudt i hovedet eller i brystet. Ligene lå i byen Hilla 100 kilometer syd for hovedstaden Bagdad. Henrettelserne menes at være udført af Isil.

Iraks shia-muslimske premierminister Nouri al-Maliki er blevet kritiseret af blandt andet USA for ikke at tage nok hensyn til det store sunni-muslimske mindretal i landet.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip