Iraks hær vil generobre storbyen Mosul

Irakiske styrker planlægger et angreb på den nordlige by Mosul i et forsøg på at genvinde den fra jihadisterne i Islamisk Stat (IS), siger talsmanden for Iraks særlige enhed for kontra-terrorisme.

- Den nye taktik med at gennemføre et hurtigt angreb med hemmelig forberedelse har vist sig at være vellykket, og vi er fast besluttet på at fortsætte denne nye angrebstaktik med hjælp fra efterretninger fra amerikanerne, siger talsmanden, Sabah Nouri, til Reuters.

- Det næste stop vil være Mosul, siger han.

IS, der tidligere kaldte sig Isil, har over de seneste måneder taget kontrol over store områder i Irak og Syrien, blandt andet storbyen Mosul, Iraks største dæmning og flere oliefelter.

Det kristne mindretal er flygtet fra millionbyen Mosul, som er Iraks næststørste by, og som blev indtaget af jihadister fra Islamisk Stat i juni.

Iraks kristne befolkning består af cirka halvanden millioner mennesker.

Mosul ligger 350 kilometer nord for Bagdad og er hovedstad i provinsen Nineveh.

Meldingen om en forestående militæroffensiv i Mosul kommer samtidig med, at der er usikkerhed om, hvem der har kontrollen med Mosul-dæmningen.

Der var mandag modstridende oplysninger fra området, selv om de irakiske styrker flere gange har meldt om, at de har generobret det hydroelektriske bygningsværk fra islamisterne.

Irakiske regeringstalsmænd siger, at militæret har vundet en vigtig strategisk sejr, som vil blive fulgt op af en offensiv mod Mosul, som ligger 40 kilometer fra dæmningen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip