Iraks parlament har valgt kurder som ny præsident

Skrevet af admin

24/07/2014

Mest læste i dag

Irak er med udnævnelsen af Fuad Masum som landets nye præsident kommet et skridt nærmere en altafgørende regeringsdannelse midt i de seneste måneders blodige kampe med islamistiske oprørere.

Fuad Masum er født i 1938 og har været politisk aktiv i mange år - han var blandt andet den første premierminister i det nordlige irakiske Kurdistan for mere end to årtier siden.

Irak har befundet sig i en politisk hårdknude siden valget i april, og trods talrige opfordringer fra udlandet er det ikke lykkes politikerne at danne en regering i det splittede land.

Med udnævnelsen af Masum som præsident bliver næste skridt at sætte navn på landets premierminister, som er en langt mere magtfuld post.

Den shiamuslimske premierminister, Nuri al-Maliki, der har siddet på posten siden 2006, har indtil videre trodset kravet fra sunnimuslimer og kurdere om at træde tilbage til fordel for en mere samlende figur.

Al-Maliki kæmper for en tredje periode på trods af voldsom kritik. Han beskyldes blandt andet for at tage monopol på magten og for at marginalisere sunnimuslimerne.

De irakiske politikere er gennem en uofficiel aftale om magtdeling bundet til at tage landets tre største grupper med i landets lederskab, således at parlamentsformanden skal være sunni, premierministeren shiitisk og præsidenten kurdisk.

/ritzau/AFP