Iraks præsident vender hjem efter 18 måneders behandling

Præsident Jalal Talabani, en tidligere kurdisk oprører, der har spillet en nøglerolle i Iraks politiske liv i årtier som mægler og brobygger, vender efter halvandet års behandling i Tyskland hjem.

Den 80-årige kurdiske politiker fik i december 2012 et ildebefindende og blev herefter bragt til den tyske hovedstad, Berlin, hvor han har været under behandling.

I løbet af de seneste 18 måneder har det irakiske præsidentkontor gentagne gange måttet afvise rygter om, at han skulle være døende.

Jævnligt har kontoret offentliggjort billeder af præsidenten i selskab med besøgende og hans kone.

Talabani blev i 2005 Iraks første kurdiske præsident, og i 2010 lykkedes det ham at afslutte flere fejder mellem landets rivaliserende politiske grupper, især de sunni- og shiamuslimske koalitioner i parlamentet.

Hans tilbagevenden til Irak lørdag kommer få dage før, at landets politikere endnu engang vil forsøge at vælge en ny præsident.

Tirsdag lykkedes det parlamentet at vælge en ny formand, hvilket ses som det første skridt på vej mod at bryde det politiske dødvande i det krigshærgede land.

Næste skridt bliver at udpege en ny premierminister og præsident, når politikerne samles på onsdag.

De irakiske politikere er bundet til at inkorporere landets tre største demografiske grupper i lederskabet, således at parlamentsformanden skal være sunni, premierministeren shiitisk og præsidenten kurdisk.

Premierminister Nuri Al-Maliki, der har siddet på posten siden 2006, kæmper for en tredje periode på trods af voldsom kritik. Han beskyldes blandt andet for at tage monopol på magten og for at marginalisere sunnimuslimerne.

Sideløbende med de politiske stridigheder i det irakiske parlament kæmper landets militær mod de sunnimuslimske Isil-ekstremister, der har indtaget en række byer og områder i det nordlige og vestlige Irak.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip