Iraks premierminister: IS svækkes - men det går langsomt

Skrevet af admin

16/04/2015

Mest læste i dag

Der er gået otte måneder, siden amerikanske kampfly i august kastede de første bomber mod militante islamister fra Islamisk Stat (IS) i Irak.

Men på trods af adskillige bombetogter fra den internationale koalition af lande, der støtter den irakiske hærs kamp på landjorden mod IS, er der ikke gjort stort indhug i de områder, jihadisterne kontrollerer.

Iraks premierminister, Haidar al-Abadi, var derfor afmålt, da han onsdag blev spurgt af amerikanske journalister i Washington, hvornår IS kan forventes besejret.

- De har en stærk ideologi og har ryggen mod muren. Så de byder os meget hård modstand, sagde al-Abadi.

USA vurderer, at Islamisk Stat stadig sidder på 75 procent af de befolkede områder, som bevægelsen indtog under sin blodige fremmarch i 2014. Senest er den strategisk vigtige by Tikrit dog blevet befriet, erklærede al-Abadi selv for nylig.

Onsdag i Washington tegnede han et blandet billede af Islamisk Stats nuværende styrke. Et af de vigtigste fremskridt, påpegede han, er dog, at gruppens rekruttering blandt irakere ser ud til at være begrænset.

Andelen af udlændinge hos Islamisk Stat er nemlig stadig større, hvilket mange vestlige lande med lovgivning forsøger at begrænse. Men de udenlandske krigere kommer stadig til Irak, fortalte al-Abadi og nævnte tjetjenere som en af grupperne.

Krigere fra Islamisk Stat gjorde onsdag fremskridt tæt ved Anbar-provinsens hovedby, Ramadi, hvor de overløb flere nærliggende landsbyer. CNN's korrespondent beretter om store flygtningestrømme, der forlader Ramadi af frygt for, at byen falder til IS.

På samme måde har Islamisk Stat også gjort fremskridt ved Baiji, hvor Iraks største olieraffinaderi ligger. Men Haidar al-Abadi lovede, at hæren vil gå i offensiven.

- Vi har tænkt os at tage kontrollen begge steder. Både i Baiji og Anbar, sagde han.

Islamisk Stats største sejr var indtagelsen af millionbyen Mosul sidste år. Den vil Iraks hær ifølge amerikanske militærkilder ikke kunne begynde at indtage før tidligst til efteråret.

Den ekstreme varme hen over sommeren samt ramadanen vil gøre en sommeroffensiv umulig, lyder det.

/ritzau/Reuters