Iraks shiamuslimer mobiliserer i kamp mod Isil

I Irak lover den magtfulde shiamuslimske præst Moqtada al-Sadr, der står i spidsen for den såkaldte Mahdi-milits, lover, at hans tilhænger vil få jorden til at skælve under de militante sunnimuslimske grupper, der har vundet kontrol over meget af den nordlige del af landet.

I en tale, som Sadr holdt onsdag i den hellige shiamuslimske by Najaf, sagde han, at kun lande, som ikke deltog i besættelsen af Irak, må hjælpe Bagdad-regeringen i den nuværende situation.

Mange shiamuslimer har allerede sluttet sig til kampen mod Isil, og tusindvis af andre er parat til at gå med.

Sadr, som i årevis kæmpede mod de amerikanske soldater med Mahdi-militsen, kræver også udskiftninger i den irakiske regering under premierminister Nuri al-Maliki.

I weekenden marcherede tusindvis af Sadrs tilhængere gennem den shiamuslimske bydel Sadr City i Bagdad, og præsten varslede, at hans mænd ville nedkæmpe den sunnimuslimske offensiv, som truer med at dele Irak.

Mahdi-hæren er officielt afvæbnet, men en lang række af dens medlemmer, har stået frem og lovet kamp mod jihadisterne fra Isil - Den Islamiske Stat i Irak og Levanten.

Iran er også begyndt at sende to fly til Irak daglig, hver med 70 ton militært udstyr og forsyninger, skriver The New York Times.

Iranerne sender ifølge den amerikanske avis også overvågningsdroner til nabolandet Irak for at bidrage til kampen mod sunnimuslimske oprørere. Ababil-dronerne er udviklet i Iran og er mindre sofistikerede end lignende amerikanske førerløse fly. De er uden våben og bruges udelukkende til overvågning.

Ifølge FN er mindst 1075 mennesker blevet dræbt og 658 såret i Irak i perioden mellem den 5. og 22. juni. Flere hundredetusinde er blevet drevet på flugt under blodsudgydelserne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip