Iran fængsler 80-årig far til fængslet amerikansk søn

Iranske myndigheder har anholdt faren til en amerikaner, der blev fængslet i Teheran i oktober sidste år, oplyser mandens familie på sociale medier.

Siamak Namazi, som har dobbelt statsborgerskab, amerikansk og iransk, blev tilbageholdt af Irans islamiske revolutionsgardes politikorps, da han besøgte familiemedlemmer i landet.

Han er endnu ikke officielt anklaget for noget.

Hans 80-årige far, Baquer Namazi, blev anholdt mandag aften i Teheran, skriver hans kone, Effie Namazi, på Facebook.

Faren er overflyttet til fængslet Evin, hvor også sønnen er indsat, fortæller konen og moren.

Lige som sønnen har Baquer Namazi dobbelt statsborgerskab.

- Nu er både min uskyldige søn Siamak og min Baquer i fængsel uden nogen grund. Det er et mareridt, jeg ikke kan beskrive, skriver Effie Namazi.

Hun skriver videre, at hun "bekymres til syge over Baquers helbred", da den 80-årige har en hjertelidelse og brug for medicin.

Baquer Namazi er tidligere provinsguvernør i Iran, og han har senest været leder af Hamyaran, en iransk paraplyorganisation for ngo'er.

Sønnen har senest arbejdet for et olieselskab i De Forenede Arabiske Emirater. Tidligere var han chef for et konsulentfirma i Iran.

Det amerikanske udenrigsministerium fortæller, at man er bekendt med historier om, at en amerikaner er blevet fængslet i Iran, men man vil ikke kommentere spørgsmålet.

Midt i januar skete en usædvanlig fangeudveksling mellem de to lande.

De iranske sikkerhedsmyndigheder frigav fire fanger, der havde både iransk og udenlandsk statsborgerskab. Begrundelsen lød, at det skete af hensyn til landets "nationale interesser".

Ifølge det iranske nyhedsbureau Irna frigav USA samtidig syv iranske statsborgere fra amerikanske fængsler.

Det forlød ved den lejlighed, at Siamak Namazi var blevet løsladt.

Meldingerne fra den iranske hovedstad kommer samtidig med, at Iran og stormagterne med USA i spidsen er ved at gennemføre den sidste del af en atomaftale, som blev indgået i fjor.

Den har til formål at sørge for, at det internationale samfund har hånd i hanke med Irans atomprogram, så landet ikke udvikler atomvåben.

Til gengæld ophæves en stribe internationale sanktioner mod Iran.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip