Iran forbyder reklamer for kondomer

Kondomer og anden prævention kommer fremover ikke til at pryde reklamer i Iran.

Landets parlament har søndag vedtaget en lov, der gør det ulovligt at reklamere for præventionsmidler i et forsøg på at sætte skub i befolkningstilvæksten.

Forbuddet indebærer også, at aviser og andre medier ikke længere må omtale prævention positivt, og at abort fremover kun vil være tilladt, hvis kvindens liv er i fare.

Iran har i dag en samlet befolkning på omkring 80 millioner. Efter tre årtier med en årlig befolkningsvækst på over tre procent indledte myndighederne i midten af 1980'erne en stor kampagne for at få folk til at beskytte sig under sex.

LÆS OGSÅ: Ny kondomopfindelse: Lad pikken ånde og lim en hætte på hovedet

Gratis kondomer blev delt ud, og myndighederne i Teheran fik ros af FN for kampagnen. Omvendt var landets religiøse ledere stærkt kritiske.

Strategien viste sig dog effektiv, og fødselsraten er siden faldet væsentligt. De seneste fem år har den årlige befolkningsvækst ligget på omkring 1,3 procent.

I 2006 sagde daværende præsident Mahmoud Ahmadinejad dog, at udviklingen måtte vendes, og at man var nødt til at øge antallet af iranere til 120 millioner for at sikre Iran en stærkere position over for Vesten.

Ændringerne har været flere år undervejs, men i juni erklærede den iranske sundhedsminister landets såkaldte tobarnspolitik for død. Han hævdede, at iranske familier nu selv skal have lov at bestemme, hvor mange børn, de ønsker, og henviste til, at det lå i landets kultur at få mange børn.

- Vi bør gå tilbage til vores reelle kultur, sagde han.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip