Iran: God stemning under atomsamtaler

Iran hævder at have fået god respons på sine forslag under samtalerne om landets atomprogram i Geneve, hvor de tirsdag og onsdag holder møde med de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland.

- Vi præsenterede vores forslag i en meget god atmosfære, og reaktionerne var gode, siger Abbas Aragchi fra den iranske delegation.

Han mener, at de iranske forslag er så gode, at de kan føre til et gennembrud i forhandlingerne.

- Vi er meget seriøse. Vi er her ikke af symbolske årsager og for at spilde vores tid, siger Aragchi.

Han vil dog ikke røbe noget om indholdet i forslagene.

I løbet af de to mødedage skal det afklares, om det er muligt at bevæge sig fremad i en proces, som gerne skulle føre til, at verdenssamfundet stoler på Irans forsikringer om, at landet ikke har i sinde at udvikle atomvåben.

USA sagde tirsdag, at den amerikanske delegation er åben for at holde møde med iranerne ved siden af de officielle forhandlinger.

- Vi ønsker muligheden for et bilateralt møde velkommen og har givet besked om dette, siger talskvinde fra det amerikanske udenrigsministerium Marie Harf.

Både Israel og USA har op til mødet, der bliver holdt for lukkede døre, advaret mod at lette presset på Iran.

Israel har flere gange advaret det internationale samfund om ikke at fjerne sanktioner mod den islamiske republik.

- Iran tror, at de kan slippe af sted med kosmetiske indrømmelser, der ikke vil udgøre nogen væsentlig hindring på vejen til at udvikle atomvåben.

- Til gengæld kræver Iran en lempelse af sanktionerne, som har taget år at få på plads, skriver det israelske sikkerhedskabinet i en erklæring tirsdag.

Mandag sagde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at det ville være en "historisk fejltagelse" at se mildt på Iran.

Iran har været hårdt ramt af internationale sanktioner på grund af landets atomprogram, men landet er slået ind på en ny kurs, efter at Hassan Rouhani, der betragtes som moderat, overtog præsidentembedet i juni efter Mahmoud Ahmadinejad.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip