Iran og FN: Stadig lang vej før enighed om atomprogram

Selvom Iran og Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) er kommet længere i forhandlingerne om en aftale om Irans omstridte atomprogram, er der stadig mange uafklarede spørgsmål.

Det siger Tero Varjoranta, der er lederen af FN-vagthunden, til reportere mandag - en dag, efter at Det Internationale Atomenergiagentur meldte ud, at Iran havde accepteret at tage "syv konkrete og indledende skridt" i forhold til landets atomprogram inden midten af maj.

Tero Varjoranta siger, at processen har været "god", men tilføjer: "Der er stadig mange uafklarede spørgsmål."

Det internationale samfund har i en årrække pålagt Iran sanktioner på grund af landets atomprogram.

Men efter at en atomaftale mellem Iran og gruppen P5+1 blev indgået i november, som trådte i kraft i januar, har landene lettet en smule på sanktionerne.

- Siden november er alting gået som planlagt, men disse ting tager tid, siger Tero Varjoranta til reportere i Wien lufthavn efter hans hjemkomst fra Iran.

Regeringen i Teheran har hele tiden nægtet, at atomprogrammet på noget tidspunkt har handlet om våben. Det handler kun om energiforsyning, siger regeringen.

Om ti dage mødes iranerne og de internationale stormagter i gruppen P5-1 igen for at tale videre om atomprogrammet.

Men Irans missilprogram vil ikke blive diskuteret i forhandlingerne om landets atomprogram med de internationale stormagter, siger Irans viceudenrigsminister og forhandler, Abbas Araqchi, i en udtalelse offentliggjort mandag.

- Irans forsvarspolitik er ikke til forhandling. Vi vil ikke diskutere andet end atomdossieret til forhandlingerne, siger Abbas Araqchi ifølge AFP.

I sidste uge i en høring i det amerikanske senat sagde USA's hovedforhandler, Wendy Sherman ellers, at Irans missilprogram vil blive adresseret i forbindelse med den omfattende atomaftale.

Gruppen P5+1 består af landene USA, Rusland, Storbritannien, Kina, Frankrig og Tyskland.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip