Iran om Republikanernes advarselsbrev: Ren propaganda

10/03/2015 06:34

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der er ikke hold i Republikanernes skriftlige trussel til Iran om, at en eventuel atomaftale mellem USA og Iran kun vil holde, så længe Barack Obama er præsident.

Det mener Irans repræsentant i atomforhandlingerne, udenrigsminister Mohammad Javad Zarif.

- Vi er overbeviste om, at dette brev ikke har nogen juridisk værdi, men blot er et propagandatrick, udtaler Zarif i en meddelelse oversat af CNN.

- Samtidig, mens forhandlingerne endnu ikke har båret frugt, og der ingen aftale er, er grupper i USA så bange, at de benytter sig af ekstraordinære foranstaltninger for at bevise, at de ligesom Netanyahu (Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, red.) vil modsætte sig enhver form for aftale, siger Zarif.

Netanyahu mener, at Iran ikke er til at lave aftaler med.

I et åbent brev til Iran har 47 republikanske senatorer advaret landet mod at indgå en atomaftale med USA og stormagterne.

Ifølge Det Hvide Hus er brevet en undergravning af præsident Obamas udenrigspolitiske strategi, mens Obama har kaldt Republikanernes initiativ "en anelse ironisk" og "en usædvanlig koalition" mellem republikanere og hardlinere i Iran.

Også USA's vicepræsident, Joe Biden, har meldt sig i koret af brevets kritikere. Han fordømmer det som et "udtrykkeligt forsøg på at undergrave en siddende præsident midt i følsomme, internationale forhandlinger" og "under Senatets værdighed".

- Dette brev sender et stærkt misvisende signal til både venner og fjender om, at vores øverstkommanderende ikke kan leve op til USA's forpligtelser - et signal, der er så falsk, som det er farligt, siger Biden ifølge AFP i en skriftlig udtalelse.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, bekræftede mandag aften ifølge Reuters, at han rejser til den schweiziske by Lausanne for at mødes med sin iranske kollega til nye drøftelser i de såkaldte P5+1-forhandlinger.

P5+1 refererer til de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - USA, Kina, Rusland, Storbritannien og Frankrig - samt Tyskland.

Der er deadline for forhandlingerne 31. marts. Senest 30. juni skal der ligge en endelig aftale.

/ritzau/