Iran sætter atomforhandlinger på hold

Irans forhandlere i landets atomsamtaler med de såkaldte P5+1 stormagter er fredag efter fire dage i den østrigske hovedstad, Wien, rejst tilbage til Teheran for yderligere drøftelser.

Det sker, efter at USA torsdag har udvidet sin såkaldte sorte liste over enkeltpersoner og virksomheder, som, de mener, har overtrådt sanktionerne mod Iran.

- De iranske forhandlere har afbrudt samtalerne med P5+1-gruppen for drøftelser i Teheran, siger en af forhandlerne til det officielle iranske nyhedsbureau Irna.

Iran har de seneste dage haft samtaler om implementeringen af den midlertidige atomaftale, som blev indgået i forrige måned med P5+1 stormagterne, der består af USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Kina samt Tyskland.

I aftalen, der blev underskrevet i november, hedder det, at USA ikke må indføre nye sanktioner mod Iran, mens den midlertidige aftale gælder.

Amerikanerne siger, at deres sorte liste - og udvidelsen af den - er en håndhævelse af de allerede eksisterende sanktioner.

Ifølge USA er der således ikke tale om en indføring af nye sanktioner, hvad Iran er uenig i. De mener, at listen "går mod ånden i atomaftalen".

Rusland erklærer sig enig med Iran. Samtidig mener landet, at USA's tilføjelser til listen kan komplicere implementeringen af atomaftalen alvorligt.

- Udvidelsen af den amerikanske sorte liste kan vanskeliggøre opfyldelsen af Geneve-aftalen, som foreslår at lempe sanktionerne, alvorligt, siger udenrigsministeriets talskvinde Maria Zakharova.

Der er dog ingen grund til bekymring i forhold til forhandlingerne i Wien, understreger en talsmand for EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton.

Forhandlingerne vil blive genoptaget "snart", lyder det.

- Yderligere arbejde er nødvendigt efter fire dages drøftelser i Wien, siger talsmand Michael Mann.

Sammen melding kommer fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

- Vi har arbejdet hårdt i Wien. Vi skaber fremskridt, men jeg tror, de er kommet til et punkt, hvor folk føler, de må tage en pause og drøfte resultaterne, siger han.

- Der er en forventning om, at drøftelserne vil fortsætte i løbet af få dage, siger John Kerry.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip