Iran satser på forlængelse af atomforhandlinger

Det kan meget vel blive nødvendigt at udskyde den hidtil fastsatte tidsfrist for at lande en potentielt historisk aftale om Irans atomprogram, som den iranske udenrigsminister og seks stormagter forhandler om i Wien.

Det siger den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, efter at han tirsdag har holdt endnu et forhandlingsmøde med sin amerikanske kollega, John Kerry.

- Som det står nu, har vi gjort nok fremskridt til at kunne fortælle vores politiske chefer, at dette er en proces, der er værd at fortsætte, siger udenrigsministeren.

- Det er min anbefaling. Jeg er sikker på, at udenrigsminister Kerry vil opfordre til det samme, siger iraneren med henvisning til at skubbe tidsfristen, der lige nu er sat til 20. juli.

Både Zarif og Kerry understreger imidlertid, at de fortsat håber at sikre en aftale inden søndagens deadline.

Inden sin hjemrejse fra Wien sagde John Kerry ved et pressemøde, at der på trods af fremskridt fortsat eksisterer "betydelige og reelle uenigheder på andre områder".

- Jeg vender tilbage til Washington i dag for at diskutere med præsident Barack Obama og ledere i Kongressen om udsigterne til en hensigtsmæssig aftale samt vejen fremad, hvis vi ikke finder en løsning inden 20. juli, siger Kerry.

Den såkaldte P5+1-gruppe - der tæller USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland - har brugt de seneste tre dage på at forhandle med iranernes om præstestyrets kontroversielle atomprogram.

De fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet samt Tyskland ønsker, at Iran nedtrapper sine nukleare aktiviteter, så den udbredte frygt for, at landet er ved at udvikle atomvåben, bliver dæmpet. Som modydelse skal de internationale sanktioner mod præstestyret lempes.

Iranerne insisterer på, at atomprogrammet udelukkende tjener fredelige formål.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip