Iran sender 11.000 kilo uran mod Rusland

Skrevet af admin

28/12/2015

Dagens topnyheder

Et skib, som er lastet med 11.000 kilo lavt beriget uran, forlod mandag Iran på vej mod Rusland, hvilket kan betegnes som et stort skridt mod, at Iran opfylder forpligtelserne i den internationale atomaftale.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, på vegne af USA, som sammen med de øvrige stormagter i FN's Sikkerhedsråd - Rusland, Storbritannien, Frankrig og Kina - samt Tyskland indgik en atomaftale med Iran 14. juli.

- Forsendelsen inkluderer fjernelsen af alt Irans nukleare materiale beriget til 20 procent, siger John Kerry i en udtalelse.

- Fjernelsen af alt dette berigede materiale ud af Iran er et signifikant skridt mod, at Iran opfylder sig tilsagn om ikke at besidde mere end 300 kilo lav beriget uran, lyder det videre.

Med lukningen af atomprogrammet er Iran allerede begyndt at opfylde sin del af den atomaftale, der blev indgået med stormagterne i FN's Sikkerhedsråd.

Også Tyskland, der ikke er medlem af sikkerhedsrådet, er med i aftalen, som det internationale samfund i årevis har presset på for.

Efter at have stået på hælene i årevis gik Iran i juli med til at samarbejde med Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, og lod inspektører besøge flere lokaliteter.

Irans præsident, Hassan Rouhani, venter at se sanktionerne mod Teheran blive ophævet i midten af januar, efter at FN har afsluttet en inspektion af "de mulige militære dimensioner ved Irans atomprogram".

/ritzau/Reuters