Iran signalerer villighed til at ofre vennen Assad

Iran, der sammen med Rusland er den syriske præsident Bashar al-Assads største støtte, vil muligvis ikke længere insistere på, at Assad skal blive siddende ved magten i det borgerkrigsramte land, så længe han selv ønsker.

De nye signaler fra styret i Teheran kommer, aftnen før en lang række lande fredag mødes i Wien til en ny runde samtaler om situationen i Syrien. Målet er at få den over fire lange krig afsluttet gennem en politisk aftale.

En højtstående embedsperson fra Mellemøsten, der er bekendt med Irans holdning, siger til Reuters, at Iran vil kunne acceptere en overgangsperiode på seks måneder med Assad ved magten.

Derefter skal den syriske befolkning ved et valg bestemme præsident Assads videre skæbne.

Udtalelser fra Irans viceudenrigsminister, Amir Abdollahian, bekræfter, at Iran møder op til fredagens samtaler med en vis grad af kompromisvillighed og fleksibilitet.

- Iran insisterer ikke på at holde Assad ved magten for evigt, fastslår ministeren over for iranske medier.

Ifølge Reuters' kilde kan Iran gå så langt som til at opgive sin støtte til Assad efter en kort overgangsperiode.

- Samtalerne drejer sig udelukkende om kompromiser, og Iran er villig til at indgå et kompromis, siger kilden.

Kravet fra Irans side, oplyser kilden, vil være, at Assad beholder præsidentposten i seks måneder.

- Naturligvis vil det (derefter, red.) være overladt til det syriske folk at afgøre landets skæbne, siger kilden.

En halv snes lande, deriblandt USA og Rusland, deltager i fredagens møde i den østrigske hovedstad. Det er første gang, at Iran er inviteret med.

USA og Saudi-Arabien, der støtter den syriske opposition, har hidtil forsøgt at forhindre Iran i at komme til at spille en rolle i forhandlinger om Syriens fremtid.

USA's villighed til formelt at engagere Iran markerer et holdningsskift ifølge The New York Times.

Tilbuddet til Iran blev givet af Rusland, efter at præsident Barack Obama og udenrigsminister John Kerry havde opgivet Washingtons tidligere indvendinger.

- Det afspejler, hvor hurtigt dynamikken i krigen har ændret sig. Tydeligvis bekymret over den militære støtte, som Rusland og Iran yder for at afstive Assad, har USA konkluderet, at det eneste håb om få Assad lempet væk fra magten er at finde en politisk løsning med hans to støtter, skriver avisen.

Rusland har indtil nu stået fast på, at det ikke vil acceptere en fredsløsning, hvis forudsætningen er, at Assad trækker sig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip