Iran slipper ikke for Catherine Ashton som EU-forhandler

Selv om hun ikke længere er EU's chefdiplomat, får den britiske baronesse Catherine Ashton fortsat til opgave at sidde med ved forhandlingsbordet, når unionen sammen med seks stormagter prøver at få løst atomstriden med Iran.

EU's nye udenrigschef, italieneren Federica Mogherini, har fredag aften udnævnt sin forgænger til sin særlige rådgiver under de igangværende atomforhandlinger med præstestyret.

Det vil sige, at det primært bliver Ashton, der forhandler på vegne af EU, mens Mogherini kun vil deltage i møderne på udenrigsministerniveau.

- For at sikre kontinuiteten i forhandlingerne - der kræver fuldtidsdedikation - vil Catherine Ashton styre samtalerne og løbende aflægge rapport til udenrigschefen, hedder det i en udtalelse fra Mogherinis kontor.

Forhandlingerne har til formål at bilægge den 12 år lange strid om det iranske atomprogram. Vesten frygter, at programmet er et skalkeskjul for at udvikle atomvåben, mens præstestyret fastholder, at uranberigelsen udelukkende tjener fredelige formål.

Det er de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien - der sammen med Tyskland og EU forhandler med Iran.

Parterne har forlænget fristen for at nå frem til en aftale til 1. juli 2015, efter at det ikke var muligt at enes inden den oprindelige deadline 24. november.

Der har været begrundet håb om, at det faktisk kunne lykkes at lukke forhandlingerne, efter at der sidste år blev lavet en foreløbig aftale om, at Vesten ville lempe sine sanktioner, til gengæld for at Iran stoppede med at fremstille højt beriget uran.

Som et udtryk for EU's tro på, at der var en stor aftale på vej, blev det ved udskiftningen af EU-Kommissionen 1. november besluttet at lade Ashton blive i jobbet som EU's chefforhandler for at følge forhandlingerne helt til dørs. Det er nu blevet formaliseret.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip