Iran spænder ben for olielandes plan for fast produktion

17/04/2016 20:34

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Verdens olieproducerende lande i organisationen Opec forlod søndag aften et møde i Doha uden en aftale om at fastfryse niveauet for produktionen af olie.

Dermed bekræfter Qatars energiminister, Mohammed bin Saleh al-Sada, tidligere forlydender fra mødet, om at netop den plan var faldet til jorden.

Rusland, som ikke er Opec-medlem, Venezuela og Qatar skal have støttet planen om en fastfrysning. Men Iran har ingen interesse i at indgå en sådan aftale i øjeblikket, lyder det fra Teheran.

Derfor udeblev iranerne fra mødet i Qatar. Saudi-Arabien slog tidligere søndag fast, at planen ikke kunne gennemføres, hvis ikke alle Opec-lande var med.

Med den melding fra den magtfulde nation i Mellemøsten var sagen for så vidt afgjort.

Thina Margrethe Saltvedt, olieanalytiker ved Nordea Markets i Oslo, vurderer over for Ritzau Finans, at Iran har gode grunde til spænde ben for en sådan aftale.

Iran ønsker således at indhente noget af det oliesalg, som landet er gået glip af under en årrække med internationale sanktioner.

Iran havde på forhånd meddelt, at landet ikke ville sende forhandlere til Doha.

Prisen på olie styres af udbud og efterspørgsel. Bliver der pumpet større mængder olie ud på markedet, uden at efterspørgslen samtidig stiger, så vil prisen falde.

For den danske stat betyder den nuværende lave oliepris blandt andet faldende indtægter fra nordsøolien, mens forbrugerne mærker det ved lavere benzinpriser.

Man behøver ikke gå længere tilbage end til juli 2014 for at finde oliepriser et godt stykke over 100 dollar per tønde.

I øjeblikket ligger prisen mellem 40 og 45 dollar - en stigning på omkring 50 procent siden bundniveauet i januar - men stadig markant lavere, end olieproducenterne ønsker.

/ritzau/Reuters