Iran: Svært at nå atomaftale inden søndag nat

Iran mener, at det er umuligt at nå en aftale om landets omstridte atomprogram inden 24. november, der er tidsfristen i atomforhandlingerne mellem Iran og den såkaldte P5+1 gruppe.

Det hævder en unavngiven kilde fra den iranske forhandlingsdelegation til det iranske nyhedsbureau Isna, ifølge Reuters.

P5+1 gruppen består af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland.

- Når man tager den korte tid i betragtning, der er til deadline, og antallet af emner, der stadig mangler at blive diskuteret og løst, er det umuligt at nå en endelig og omfattende aftale inden 24. november, citerer Isna en unavngiven kilde fra forhandlingsdelegationen i Wien for at sige.

- Muligheden for at forhandlingerne bliver forlænget er i spil, og vi vil begynde at diskutere det, hvis der ikke kommer en aftale søndag nat, siger kilden.

I sommer udløb en tidligere deadline i forhandlingerne. Her var tidsfristen 20. juli, men dagen inden tidsfristen udløb, blev parterne enige om at udskyde den med fire måneder, og det kan muligvis ske igen.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er Iran nemlig åben for at udskyde forhandlingerne med op til et år, hvis der ikke sker reelle fremskridt i forhandlingerne i løbet af søndag.

- Det kan være seks måneder eller et år. Vi må for enhver pris undgå et klima af konfrontation med eskalering fra den ene eller den anden side, siger en iransk kilde til AFP.

Målet med forhandlingerne er en aftale, der lægger begrænsninger på det iranske atomprogram. Til gengæld fjernes nogle af de internationale sanktioner mod Iran.

Vesten frygter, at Iran i hemmelighed udvikler atomvåben, hvilket gang på gang er blevet afvist af styret i Teheran.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip