Irans åndelige leder er imod amerikansk indgreb i Irak

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, udtrykker søndag stærk modstand til en amerikansk intervention i Irak i forbindelse med oprøret, der har kostet adskillige mennesker livet.

Ifølge Khamenei er irakerne selv i stand til at sætte en stopper for blodsudgydelserne, skriver nyhedsbureauet IRNA.

Khamenei, der har det sidste ord i alle Irans statslige anliggender, tilføjer, at Washingtons formål med at sende hjælp til Irak er at "fastholde kontrollen med Irak og indsætte sine egne mænd ved magten".

- Vi tager kraftig afstand til USA og andre landes indgriben i Irak. Vi billiger det ikke, fordi vi tror på, at den irakiske regering, nationen og de religiøse autoriteter er i stand til at gøre en ende på oprøret. Og med Guds vilje, vil det lykkes dem, siger Khamenei.

Konflikten i Irak handler ifølge Irans åndelige leder om en kamp mellem de irakere, der ønsker et Irak i amerikanernes hjørne og dem, der kæmper for Iraks uafhængighed.

Søndag kom yderligere tre irakiske byer i Anbar-provinsen under oprørsgruppen Isils kontrol.

- Militære tropper har trukket sig tilbage fra Rawa, Ana og Rutba her til morgen (søndag, red.), og Isil rykkede hurtig ind og tog kontrol med disse byer, siger en anonym embedsmand fra militærets efterretningstjeneste.

Dermed spreder den militante sunnimuslimske gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil) sig i Irak.

I den seneste uges tid har Isil sat sig på en række byer, herunder Mosul, hvilket har udløst en flygtningebølge på en halv million.

Natten til lørdag indtog Isil en vigtig grænsepost mellem Irak og Syrien. Det nyvundne territorium giver oprørsgruppen mulighed for at transportere tungere våben mellem de to lande.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip