Irans atomforhandler: Deadline for aftale kan flyttes

Det kan blive svært at få de nødvendige underskrifter på en international aftale om Irans atomprogram inden den aftalte frist, erkender Irans chefforhandler.

- Fristen kan blive flyttet, og forhandlingerne fortsætter måske efter fristen 30. juni, siger Irans chefforhandler, Abbas Araqchi, til iransk stats-tv.

- Vi er ikke bundet til et bestemt tidspunkt. Vi ønsker en aftale, som opfylder vores krav.

Iran forhandler om det omstridte program med en gruppe bestående af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland, også kaldet P5+1.

Den internationale gruppe sigter med forhandlingerne mod at sikre, at Iran ikke kan udvikle atomvåben.

Iranerne, som hele tiden har fastholdt programmets fredelige mål, kræver alle sanktioner mod Iran løftet. Ellers vil Iran ikke underskrive en aftale.

Frankrigs FN-ambassadør, Gerard Araud, sagde tirsdag, at det vil blive vanskeligt at færdiggøre en aftale inden fristen, da der fortsat er store knaster mellem parterne.

Ambassadøren vurderer, at de tekniske forhandlinger kan afsluttes i løbet af et par uger i juli.

Parterne indgik en politisk rammeaftale 2. april - et par dage efter fristen. Forhandlingerne om implementeringen forud for den endelige aftale blev genoptaget onsdag i den østrigske hovedstad, Wien.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, slog i sidste uge en tyk streg under, at internationale observatører ikke får adgang til militære anlæg i landet.

Observatører fra Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, har længe arbejdet på at efterforske beskyldninger i Vesten om, at Iran forsøger at udvikle atomvåben.

Ingen meldinger har hidtil bekræftet disse beskyldninger, selvom agenturet har inspiceret en række atomanlæg.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip