Irans leder har sat rød streg ved forhandlinger

Intense forhandlinger mellem Iran og stormagterne genoptages onsdag om Teherans atomprogram, og mange venter et epokegørende gennembrud, der både vil gøre indtryk på skeptikerne i Washington, Israel og Teheran.

Forud for forhandlingernes begyndelse i Genève mellem Iran og den såkaldte P5+1 gruppe, der består af de fem permanente medlemmer i Sikkerhedsrådet og Tyskland, fastslår Irans øverste leder, ayatollah Ali Khameni, at han har sat grænser for en aftale.

- Jeg har sat en rød streg for, hvor langt de iranske forhandlere må gå, siger han og understreger, at han ikke blander sig i forhandlingerne direkte.

- Jeg insisterer på, at få håndhævet den iranske nations rettigheder - deriblandt atomare rettigheder, siger Khamenei i en tale, der onsdag blev transmitteret direkte i Irans statslige tv.

Forhandlingerne bliver ikke lettere af, at situationen i Mellemøsten er blevet mere spændt efter et blodigt bombeangreb i Beirut, hvor mindst 23 mennesker blev dræbt ved den iranske ambassade tirsdag.

Teherans udenrigsministerium har givet Israel og dets "lejesvende" skylden for angrebet i Beirut, hvilket afvises i Jerusalem af premierminister Benjamin Netanyahu.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, er ikke desto mindre optimistisk forud for Genéve-forhandlingerne.

- Der er alle muligheder for en succes, siger Zarif.

Præsident Barack Obama er dog mere forsigtig, efter at han har brugt megen energi på at overbevise skeptikere i USA om, at det vil være forkert at indføre nye sanktioner mod iranerne på nuværende tidspunkt.

FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA, siger, at det sammen med Iran har underskrevet en fælles erklæring om et fremtidigt samarbejde om at finde løsninger på tilbageværende nukleare spørgsmål.

Aftalen baner vej for, at IAEA-inspektører kan besøge tungtvandsanlægget i Arak og uranminen Gachin samtidig med, at flere skridt, der er blevet efterlyst af IAEA, vil blive taget.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip