Irans præsident kritiserer Vesten for strategiske fejl

Vesten har begået "strategiske fejltagelser" i Mellemøsten, og moderate i regionen må påtage sig en central rolle for at holde ekstremisterne nede, lyder det fra Hassan Rouhani, Irans præsident, fra talerstolen til FN's Generalforsamling i New York.

Rouhani siger, at "upassende indblanding" i udviklingen i Syrien er klare eksempler på den fejlslagne strategi i Mellemøsten.

- Vestens strategiske fejltagelser i Mellemøsten, Centralasien og Kaukasus har forvandlet disse områder i verden til tilflugtssteder fro terrorister og ekstremister, siger præsidenten, der modsat sin forgænger, Mahmoud Ahmadinejad, ikke bruger FN til et frontalt angreb på USA og Vesten.

Rouhani opfordrer "moderate politikere og eliter i Mellemøsten" til at være dem, som påtager sig ledelsesansvaret i kampen mod vold og terrorisme.

- Og hvis andre nationer ønsker at gribe ind over for terrorisme, så må de slutte op bag dem og støtte dem, siger han, efter at Iran i sidste uge meddelte, at præstestyret både bakker op om den irakiske og den syriske regerings kamp mod den ekstremistiske organisation Islamisk Stat (IS).

Rouhani lover samtidig, at Teheran vil fortsætte med forhandlingerne om Irans atomprogram, og han presser på for hurtigere forhandlinger.

Forhandlingerne om at lave en langsigtet aftale mellem Iran på den ene side og seks internationale stormagter på den anden blev i sommer udskudt, så den nye deadline nu er 24. november.

Det er USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland og Kina, der har deltaget i arbejdet med at fastsætte begrænsninger for det iranske atomprogram som modydelse for, at de internationale sanktioner mod iranerne gradvist nedtrappes.

USA og flere andre lande mistænker Iran for at udvikle atomvåben under dække af et - på overfladen - fredeligt atomprogram. Iran har hele tiden fastholdt sin ret til at producere atomkraft til fredelige formål.

/ritzau/AFP