Irans præsident: Syrien-konference vil slå fejl

De netop indledte forhandlinger i Schweiz mellem Syriens regering og dens fjender i den splittede oprørsbevægelse om at bringe landets tre år lange borgerkrig til en afslutning vil sandsynligvis slå fejl.

Det siger den iranske præsident, Hassan Rouhani.

Han henviser til, at der "mangler indflydelsesrige spillere" ved forhandlingerne, som Iran ikke er inviteret med til.

- På grund af manglen på indflydelsesrige spillere ved forhandlingerne tvivler jeg på, at Geneve II vil få succes med hensyn til bekæmpelse af terrorisme og med hensyn til at få løst Syriens krise, siger Rouhani til det officielle nyhedsbureau Irna og tilføjer:

- Geneve II mødet slog fejl, allerede inden det kom i gang.

FN trak mandag en invitation til Iran om at deltage i fredsforhandlingerne tilbage. Det skete efter store protester fra både USA og den amerikansk-støttede syriske opposition, Syriens Nationale Koalition.

USA og den syriske opposition havde som en betingelse for en deltagelse krævet, at iranerne skulle tilslutte sig Geneve I-aftalen, hvor man besluttede at arbejde for en overgangsregering i Syrien uden den nuværende præsident Bashar al-Assad.

Irans ambassadør i FN slog mandag aften fast, at Iran ikke ville deltage i fredskonferencen om Syrien, hvis betingelsen for invitationen var, at Iran skulle acceptere Geneve I-aftalen.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, gav udtryk for skuffelse over iranernes udmelding.

Irans deltagelse har været et stridspunkt mellem flere af stormagterne. USA er imod, mens russerne ønsker Irans deltagelse, da iranerne spiller en central rolle i konflikten.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at det er en fejl, at FN har trukket invitationen til Iran tilbage. Men han tilføjer, at Moskva ikke ser det som en katastrofe.

Iranerne står på det syriske regimes side i konflikten.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip