Iransk minister tror ikke på atomaftale mandag

Forhandlingerne om en iransk atomaftale, der foregår i overtid på tredje uge, resulterer efter alt at dømme ikke i en endelig aftale om Irans omstridte atomprogram mandag aften.

Udenrigsministrene fra Iran og seks andre lande har forhandlet i den østrigske hovedstad, Wien, og har flere gange forlænget fristen for at have aftalen klar.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, siger til iranske medier, at aftalen heller ikke vil blive færdig mandag.

Det tyske nyhedsbureau dpa skriver, at Zarif stod på balkonen ved Coburg-palæet i Wien, da en journalist råbte et spørgsmål til ham. Zarif signalerede med en hovedbevægelse, at der ikke forventes en afklaring mandag.

Mandag aften var der meldinger om, at udenrigsministrene skulle mødes klokken 21, men diplomater ved mødet siger, at det ikke ser ud til at ske.

Heller ikke hverken den iranske præsident, Hassan Rouhani, eller den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, lod høre fra sig. De havde ellers begge - hver for sig - varslet, at der ville komme en meddelelse om forhandlingerne i Wien.

Embedsmænd tæt på forhandlingerne siger, at der er stigende frustration blandt de europæiske delegerede over, at den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, tilsyneladende ikke er villig til at forlade forhandlingsbordet.

Det Hvide Hus gentager mandag aften nogenlunde samme melding, som omverdenen har hørt i flere dage nu, nemlig at der sker fremskridt, men at der stadig er "betydelige spørgsmål", der skal afklares.

- De underskriver ikke en aftale, før der er taget fat på alle vores bekymringer. Og så længe de fortsætter med at gøre fremskridt på det punkt, vil forhandlingerne fortsætte, siger Josh Earnest, der er talsmand for Det Hvide Hus.

Det, der trækker forhandlingerne i langdrag, er tilsyneladende uenighed om enkelte emner, blandt andet den våbenembargo, Iran er underlagt.

Iran vil have embargoen væk, men USA og andre vestlige lande er bange for, at Iran vil sende våben til sine allierede - heriblandt Syrien og den libanesiske Hizbollah-bevægelse - hvis embargoen bliver fjernet.

Formålet med atomaftalen er at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. Til gengæld er Iran blevet stillet i udsigt, at der vil blive lempet på en række internationale sanktioner mod landet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip