Irland stemmer ja til homovielser i historisk afstemning

Irland har godkendt homoægteskaber med et overvældende flertal på 62,1 procent ja-stemmer, viser de endelige valgresultater.

En øredøvende jubel hørtes lørdag aften fra slottet i den irske hovedstad, Dublin, hvor det officielle resultat blev meddelt de mange irere, der var samlet udenfor.

- Vi er jublende glade, rørte og lettede, og har en stærk følelse af, at det irske folk har vist anstændighed og respekt for sine medmennesker, siger Davin Roche i telefonen fra Dublin til det svenske nyhedsbureau TT.

Han er medlem af Glen, en forening for homoseksuelle, og var en af de mange, der var mødt op ved slottet for at fejre, at irerne nu kan blive gift med en af samme køn.

Allerede få timer efter, at stemmeoptællingen var indledt lørdag morgen, erkendte modstandere af homoægteskaber deres nederlag. De første resultater pegede på, at ja-siden ville få et overvældende flertal.

Flere højtstående politikere glæder sig over resultatet. Sundhedsminister Leo Varadkar, der selv er åbent homoseksuel, siger til avisen Irish Times, at det store ja-flertal gør Irland til "et fyrtårn" i verden for ligestilling og lige rettigheder.

- Det er en historisk dag for Irland, siger han til RTE.

Det overvejende katolske Irland bliver dermed det første land, der har godkendt homoægteskaber ved en folkeafstemning.

Kun en enkelt af de 43 valgkredse har med 51,4 procents flertal sagt nej til forslaget.

Tal fra Dublins valgkredse viser, at mellem 70 og 75 procent af vælgerne i hovedstaden har stemt ja, skriver Irish Times.

Resultatet ses som et nederlag for den ellers så indflydelsesrige katolske kirke, skriver nyhedsbureauet AFP.

Dublins ærkebiskop, Diarmuid Martin, som er overhoved for den katolske kirke i Irland, siger til RTE, at kirken nu har brug for et "virkelighedstjek".

- Er vi gledet helt væk fra unge mennesker, spørger ærkebiskoppen.

Han tilføjer over for Irish Times, at kirken har stærke overbevisninger, når det gælder spørgsmål om ægteskab og familie.

- Jeg havde gerne set, at bøsser og lesbiskes rettigheder kunne respekteres uden at ændre definitionen af ægteskab. Det skete ikke, men sådan er verden i dag, siger ærkebiskop Martin.

Valgdeltagelsen ligger på 60,5 procent, hvilket svarer til, at over 1,9 millioner irere har deltaget i fredagens folkeafstemning, rapporterer RTE. Det er den højeste valgdeltagelse, Irland har oplevet ved en folkeafstemning i flere årtier.

/ritzau/

 

Dagens Gossip