Irsk valg kan føre til politisk ustabilitet

Et parlamentsvalg i Irland fredag kan føre til en periode med politisk ustabilitet i Dublin, da den politiske opbakning til de to store partier i regeringen - det socialdemokratiske arbejderparti Labour og det konservative Fine Gael - er faldet markant som følge af udbredt utilfredshed over økonomisk tilbagegang og nedskæringer.

Venstrefløjspartiet Sinn Féin med dets markante frontfigurer fra Nordirlands væbnede uroligheder og en række mindre partier har til gengæld vundet nye tilhængere, mens landet har gennemført en række spareprogrammer og vanskelige reformer.

Iagttagere anser det for sandsynligt, at valget vil føre til store ændringer i parlamentets sammensætning, da mange stemmer vil falde anderledes end sædvanligt.

Den konservative premierminister, Enda Kenny fra Fine Gael, har lovet, at den økonomiske genopretning er ved at lykkes. Men der hersker stor usikkerhed om, hvorvidt regeringspartierne har vundet tabt terræn tilbage under valgkampen.

- Der er en masse små partier, alliancer og uafhængige, der er begyndt at blive mere markante i det politiske billede, fremhæver den irske lektor i politik Muiris MacCarthaigh fra Queen's University i Belfast.

Flere analytikere venter, at Kenny efter valget vil kunne samle en koalition med små partier og uafhængige partier.

Andre har talt om muligheden for en historisk "stor koalition" mellem det konservative Fine Gael og dets gamle rivaler i midterpartiet Fianna Fail - forbitrede politiske modstandere siden Irlands borgerkrig i 1920'erne.

Ved det seneste parlamentsvalg tilbage i 2011 mistede Fianna Fail en lang række pladser i det irske parlament. Fianna Fail fik dengang mange irere til at se rødt, da de gav partiet skylden for det økonomiske sammenbrud i Irland i 2008.

Irland blev i 2010 det første euroland, der måtte have hjælp fra sine valutafæller til at redde sig ud af en akut gældskrise. Men under koalitionen blev landet i 2013 et økonomisk forbillede for dets håndtering af gældskrise og dets økonomiske vækst.

Men der er vrede over skatteforhøjelser og nedskæringer. Mange vælgere peger på hjemløse og fattigdom og spørger til, hvad regeringen mener med økonomisk genopretning.

De første resultater fra valget ventes lørdag morgen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip