Irske pubber er godt kørende efter 10 års rygestop

Den irske barejer Christy Ruane var for 10 år siden en nervøs mand.

Han frygtede, at introduktionen af rygeforbuddet i Irland ville ryste hans forretning og den traditionelle irske pubs popularitet i det hele taget.

Den 29. marts 2004 - lørdag for nøjagtig 10 år siden - blev Irland det første land i verden til at indføre et totalt rygeforbud på landets arbejdspladser.

Det var kontroversielt, at forbuddet også omfattede de traditionelle pubber, hvor en cigaret engang var lige så vigtig en del af sceneriet som en Guinness.

- Vi troede, at rygeforbuddet ville gå ud over vores forretning, siger Christy Ruane på Coachman's Inn i Galway på den irske vestkyst.

Men et årti senere er hans frygt for at miste kunderne, der mest bestod af ældre landmænd, der kunne lide at få en smøg sammen med deres pint, gået op i røg.

En anden pubejer i Galway siger, at forbuddet har haft en meget positiv effekt for både kunder og ansatte.

- Der var helt klart en periode, hvor forbuddet påvirkede salget, men meget hurtigt genererede det også ekstra omsætning, siger Stephen Murphy og henviser til, at mange pubber i dag tjener godt på salg af mad i et røgfrit miljø.

Tal fra den irske vinhandlerorganisation (VFI) viser dog, at der samlet er sket et fald i pubbernes omsætning. Og på et årti er antallet af pubber faldet fra 7831 til 6565 - et fald på over 1200.

Men en analyse fra Trinity College Dublin har vist, at rygeforbuddets betydning for omsætningen på pubber og barer har været meget lille.

Forbuddet blev indført for at beskytte de ansatte mod passiv rygning, men det har samtidig medført et fald i antallet af rygere.

Andelen af rygere er gået ned fra 29 procent af befolkningen i marts 2004 til 21,5 i 2013.

OECD-tal tyder dog på, at tallet er højere, og Sundhedsstyrelsens direktør, Dave Molloy, advarer også mod at være for selvtilfredse.

- Vi har stadig 750.000 rygere i Irland, og vi har fortsat godt 5000, der hvert år dør på grund af rygning, siger han.

Den irske regering besluttede i oktober 2013, at Irland skal være tobaksfrit område fra 2025.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip